Gør som jeg siger, og ikke som jeg gør.

Gør som jeg siger, og ikke som jeg gør. De fleste af os kender godt det udtryk, og ved af egen erfaring, at eksemplets magt er væsentlig bedre end ordets.

Derfor skal vi også i vores integrationsindsats være bedre til at integrere i hverdagen. Vi skal være bedre til hverdagsintegration. Lyset har vi allerede set i forbindelse med, at nyankomne flygtninge skal ud på arbejdsmarkedet og lytte og lære sproget. Sproget er så absolut et væsentligt element i at blive en del af det danske samfund. Sproget åbner døre til dialog med naboer, folk i skolen eller kollegaer på arbejdspladsen.

Der er ikke nogen nem vej til at lære sproget og den danske kultur. Det kræver investering, både fra vores nye borgere i byen, men også fra byen selv. Derfor må vi aldrig spilde en chance for at lade hverdagen være integration, det er i det store og små i hverdagen, man lærer både sprog og hvordan det er at leve i Danmark.

Aarhus kommune købte sidste år villaer rundt om i Aarhus, hvor flygtninge blev boligplaceret – og nej vi synes fortsat ikke, det var en god ide at købe de boliger.

Umiddelbart er tanken om at placere nyankomne flygtninge i boliger byens parcelhuskvarter jo netop den tankegang, der er bag aftalen om udsatte boligområder. Man spejler sig i det, man ser, og det danske sprog og kultur bliver en del af hverdagen. Ved at tale med sine naboer, så man bliver en del af fællesskabet.

Tanken er rigtig, men så spænder vi ben for os selv. I de mange villaer har vi hyret et firma til at komme og passe haven og den vedligeholdelse, der er ved at bo i et hus.

Undskyld mig, at lære at passe hus og have, er det ikke en del af det ansvar, man har, når man bor i en bolig?

Vi springer over hvor gærdet er lavest ved at lade andre gøre det, i stedet for at bruge tiden på at lære beboerne i huset, hvordan man gør. Ja, det tager længere tid, men er givet godt ud på den lange bane. De penge, der er givet for at et firma kan vedligeholde hus og have, kunne været brugt på personale, der kan hjælpe, eller aftalen med virksomheden kunne være udbygget, så beboerne skulle deltage i arbejdet, som en del af en beskæftigelsesindsats.

Hverdagsintegration virker på den lange bane, fordi vi viser med handling, hvad vi ønsker. Ord fortolkes forskelligt, men det vi gør sammen virker.

Nu hvor vi har husene, så sad os gøre det ordentligt med mere #hverdagsintegration.